Tur 5
Tromsø - Kilpisjärvii - Hetta - Kautokeino - Karasjok - Alta - Honnisvåg - Nordkapp
7 dager/6 netter
Dagsprogram
Turen starter i Tromsø og ender i Nordkapp
Dag 1 - torsdag 12. april
Tromsø-Kilpisjärvii (162 km)
Tromsø er en vakker by i Nord-Norge. Den kan imponere deg med en pittoresk natur og romantisk utsikt, av universiteter, av arkitektur, av museer, av folket og ved også å være en vibrerende by full av urbane overraskelser.
Tromsø er en kommune i Troms og Finnmark fylke i Norge hvor byen er fylkets administrasjonssenter. Den 2521 kvadratkilometer store (973 sq mi) kommunen er den 21. største av areal av de 356 kommunene i Norge. Befolkningen er rundt 77.000 mennesker.
I Tromsø kan du vandre under midnattssolen om sommeren, se nordlyset om vinteren, oppleve den samiske kulturen med gamle tradisjoner som joik, dra på hundekjøring, bli med på hvalsafari, besøke en fantastisk konsert, nyte panoramautsikten utsikt over byen, ta taubanen opp til Storsteinen eller komme dit ved å klatre de 1200 steintrappene opp Sherpa-trappen og delta i andre interessante aktiviteter.
Dag 2 - onsdag 13. april
Kilpisjarvi - Hetta (også i finsk Lappland og nær Kilpisjarvi) - 173 km
Kilpisjärvi er en landsby i Enontekiö kommune i Lappland i Finland. Den ligger på grensen til tre land – Finland, Sverige og Norge. Kilpisjärvi ligger ved foten av Saana-fjellet midt i det arktiske høyfjellområdet, i Finlands nordlige «arm» nær det aller nordvestligste punktet i Finland.
Selv om Kilpisjärvi er en av de største landsbyene i Enontekiö, er den fortsatt ganske liten. I 2000 ble befolkningen registrert som 114. Som de fleste samelandsbyer er Kilpisjärvi hovedsakelig bygget rundt én hovedvei, Käsivarrentie, eller "Armveien" og Neljäntuulentie, eller "Firevindsveien" - også kjent som E8.
Kilpisjärvi er kommunens nordligste landsby, og den siste landsbyen før den norske grensen. Det er bare en 50 km (30-mil) kjøretur til Polhavet, for det meste nedoverbakke siden landsbyen ligger omtrent 500 m (1640 fot) over havet. Landsbyen grenser til Kilpisjärvi-sjøen og Saana-fjellet, hellig for samene.
Ifølge legenden var Kilpisjärvi for mange år siden bebodd av kjemper. Den mutte kjempen Saana ble forelsket i den grasiøse jomfruen Malla.
Dag 3 - torsdag 14. april
Hetta - Kautokeino (it is in Norway already near Hetta) - 82 km
Hetta (i Finland i Lappland)
Hetta er hovedlandsbyen i Enontekiö kommune i den nordvestlige delen av finsk Lappland. Det er også kommunens administrasjonssenter og start- eller sluttpunktet for den vanlige tur- og skiruten over Pallas-Yllastunturi nasjonalpark.
Den nærmeste finske flyplassen er Kittilä, ca. 2 timer. De nærmeste norske flyplassene er i Alta og Tromsø.
Kiruna (Sverige) og Rovaniemi (Finland) ligger alle i samme avstand (ca. 3–4 timers kjøring). Tromsø er den nærmeste største norske byen, hvorfra det er veldig praktisk å starte reisen helt vest for Enontekiö, til landsbyen Kilpisjärvi og Hetta.
Hetta er et populært turistmål for langrennsløpere og vinterfriluftsentusiaster. Isfiske, huskykjøring, snøscooterkjøring og besøk på tradisjonelle reinsdyrgårder er populære aktiviteter for besøkende. Det er også rikelig med hytte- og hotellovernatting. Og høye tundra arktiske platåer ligger bare 20 km nord for landsbyen.
Dag 4 - fredag 15. april
Kautokeino - Karasjok (the capital of the Norwegian Sami people) - 128 km;
Kautokeino eller Guovdageaidnu på urfolket nordsamisk språk er en kommune i Finnmark, i Nord-Norge, på den skandinaviske halvøy. Man kan også si at Kautokeino er en kommune i Troms og Finnmark fylke i Norge. Landsbyen Kautokeino ligger ved bredden av Alta-Kautokeinoelva som starter i Kautokeino og ender i Alta.
I Kautokeino kan turister få innsikt i samisk norsk kultur og historie og kan også oppleve det mektige fjellplatået om vinteren og våren.
Det administrative senteret i kommunen er landsbyen Guovdageaidnu/Kautokeino. Kautokeino kommune har de to andre landsbyene - Láhpoluoppal og Máze. Kommunen på 9 707 kvadratkilometer (3 748 kvadratkilometer) er den største av areal av de 356 kommunene i Norge. Kautokeino er den 232. mest folkerike kommunen i Norge med en befolkning på rundt 2.910.
Guovdageaidnu-Kautokeino er et av de to kultursentrene i Nord-Sápmi i dag (det andre er Kárášjohka-Karasjok, hovedstaden til samiske nordmenn). De viktigste næringene er reindrift, teater- og filmindustri, lokale håndverksmesser, musikkfestivaler, det offentlige utdanningssystemet, forlag, produksjon av kunstnere og musikere, lokale museer og reiselivsvirksomhet.
Det er et unikt og vakkert sted hvor man kan delta i mange spennende aktiviteter, inkludert hundekjøring, reinsdyrsafari, ski og snøscooterkjøring. Det er destinasjonen hvor turister kan oppdage den rike kulturarven til den samiske norske urbefolkningen som bor lenger nord enn noen annen gruppe på kontinentet.
Veiene og veiene til Kautokeino er flotte. På veien kan man se unike landskap, himmelen full av vakre farger, den ekte tundraen, reinsdyrene, de lokale samene iført sine tradisjonelle samiske klær, og man kan lage mange pittoreske og uforglemmelige bilder!
Kautokeino er kjent for den største musikkfestivalen i Skandinavia – den samiske påskemusikk- og kulturfestivalen – som finner sted hvert år enten i slutten av mars eller i midten av april (det avhenger av den norske påskekalenderen).
Det er mange påskefestarrangementer: reinsdyrløp, konserter, teaterforestillinger, isfiskekonkurranser, kunstutstillinger, samiske håndverksmarkeder, samiske håndverksverksteder, snøscooterturer, ATV-turer, bilturer rundt i området m.m.
Om sommeren kan turister ta en fottur, leie kano, ta en safari langs Alta-Kautokeinoelva med ribbåt, dra på fisketur og tilbringe en natt eller så i en samisk lavvo-leir. På samisk norsk betyr Lavvu et telt.
Det er Høgskolen i Kautokeino. Den har mange ulike avdelinger viet til å studere ulike samiske brukskunster. Bygget er stort og arkitekturen har nordnorsk stil. Det er mulig for turister å besøke dette universitetet.
I Kautokeino er det også mulig å se nordlys/Aurora Borealis her. Det er et typisk naturfenomen på dette stedet. Nordlyset starter i september og varer til slutten av mars.
Det er unike samiske museer i Kautokeino som Bygdetun. Det er mulig å ta en utflukt inne på Bygdetun og ute.
Det er interessante samiske håndverkere og deres verksteder, og det er samiske smykkebutikker som turister kan besøke og kjøpe unike og veldig-veldig elegante smykker.
Kautokeino er også kjent for det verdensberømte Juhls sølvgalleri som ble etablert i 1959, og familien Juhls var den første sølvsmeden i Finnmark. Juhls baserer sitt arbeid på den samiske kulturen, og i 2009 ble eierne, familien Juhls, tildelt Finnmark fylkes kulturpris for sitt arbeid med den samisk norske kulturen.
I Juhls' sølvgalleri kan man ta en kort utflukt, kjøpe håndlagde sølvsmykker laget av Juhls sine smykkemakere, drikke en kopp kaffe på kafeen inne og bruke litt fritid ved å sitte ved peisen og nyte den fantastiske utsikten til landsbyen.
I Kautokeino er det historiske gjenstander oppkalt etter den verdenskjente samiske sangerinnen Mari Boine har det aktive musikklivet nå for tiden. Mari Boine bor i Oslo, men hun er hjemmehørende i dette området, og hun kommer ofte til Kautokeino for å holde konserter, spesielt under Samisk påskefestival. Når du besøker Kautokeino kan turister virkelig nyte musikken og singen på konsertene hennes.
Kautokeino kan også skilte med det kjente samiske nasjonalteateret BEAIVVAS og turister kan se unike og førsteklasses teaterforestillinger med levende musikk. Forestillingene gis på samisk norsk språk, men teatret kan alltid lage de skriftlige undertekstene på engelsk på skjermen når turistgrupper trenger det.
Den verdenskjente gitaristen og komponisten ROGER LUDVIGSEN bor i Kautokeino
og spiller en levende musikk under noen teaterforestillinger i Beaivvas teater. Han er en god venn og kollega
Dag 5 - lørdag 16. april
Karasjok - Alta (197 km)
Dag 6 - søndag 17. april
Alta - Honnisvag (207 km)
Day 8 - mandag 18. april
Honninsvag - North Cape (33 km)
Turen avsluttes på Nordkapp.
Teknisk arrangør:
Reiseselskap Around.ru
tlf / faks: +78142 565046
mobil: +79114052000
e-post: around@karelia.ru
Petrozavodsk, Karelia, Russland
Alle bilder: Visit Tromsø